lördag 30 april 2011

Dags att sjunga in våren

Idag är det Valborgsmässoafton och det tänds massa brasor i hela Sverige. Det är en fin tradition och vädret har ju varit varierat genom åren. Ikväll blir det nog fint för solen är ju framme även om det känns lite kyligt.

Knattarna som sambon säger mår fint och var otroligt morgonpigga idag, före kl 5. Men det var ju ut och kissa och leka en stund. Sedan var det att sova till kl 7 då det var matdags.
Tyr ställde sig vid dörren idag och gnydde. Han ville ut och kissa. Det börjar komma nu att de fattar var man har sin toalett.

                                               Valparna sussar gott



                                             Vilja brottas med filten
                                     Vilja har lagt sig hos mamma Tyra för att sova

fredag 29 april 2011

Valparna busar ordentligt nu

Full rulle på de små nu. De biter varandra både här och där. Svårt när det är tre att vara jämnbördiga. Idag så drog de i var sitt öra rätt ut bara. Synd man inte hade kameran för det såg himla kul ut.
Imorgon är de sju veckor och Tyr skall snart få åka hem till sin nya husse och matte. Han är jättego. De kommer att få en fin liten taxkille. Skall bli spännande att se vad deras andre hund tycker.
Annars har det väl varit en rätt vanlig dag för dem. Busa, sova och var ute. Det har dock varit lite kyligare idag men soligt.
Tyr
har hittat en spännande väska
Hela gänget i trädgården

Idag har grannen varit här och sågat ner två stora träd. En fin gammal björk men som var dålig och risk att det skulle ramla ner grenar på bilarna. Jag är så förtjust i mina björkar som finns på tomten men men det var tvunget. Han tog även en gammal  lind som hade mycket grenar över uthusets tak och då blir det mossa på taket tydligen.
                             Så här gick det till när den fina stora björken föll

Igår hade vi jaktstämma på vårtjaktlag så det blev lite sent att skriva. Det var trevligt att träffa de flesta igen. Dessutom valdes jag som en av två biträdande jaktledare. Det var ju ett trevligt förtroende man fick. Jag gick jaktledarutbildningen i augusti 2009 så det skall bli spännande att utöva det tillsammans med två jaktledare till.

Det här inlägget skulle kommit in den 28 april.

tisdag 26 april 2011

Vetrinärbesök idag för Trym

Ännu en härlig vårdag. Nu går det fort med det gröna. Alla björkar är utslagna nu och löven är stora redan. Rabarberna ser man nästan hur de växer. Det blir nog paj till helgen då man kan ta de första stjälkarna. Det är ju så gott.
Man hör tranparet flera gånger om dagen. De kommer ju varje år. De hör liksom till nu.
Valparna eller Knattarna som sambon säger har det bara bra nu när de kan vara ute hela dagen.
De får gå fritt i trädgården med oss av och till. Det är ju så himla skoj att upptäcka massa saker tycker de.

                                                            Ayla och Vilja


Vilja

Tyr



Skön stil på Trym och Tyr





Ayla och Konjak är så snälla mot valparna. De låter dem hållas när de biter i dem. Konjak grymtar till dock när han ligger och snusar i sin korg. Klart vem vill bli väckt av små vassa tänder.
Tyra är så mager nu och hon måste nu få upp vikten. Hon gruffar mot valparna när de vill dia. Valparna äter sin mat bra nu även Tyr vilket man är glad för.


                                     

söndag 24 april 2011

Ännu en härlig dag

Valparna hade ännu en tidig morgon. De fick mat och ut och göra ifrån sig sedan fick de försöka somna om. Jag lyckades göra det tills de förde liv igen. Men då var det dags att gå upp och njuta av den fina morgonsolen.

Tyr i morgonsolen på farstutrappan

Vilja är vaken medans Tyr har somnat

Tyr äter bra nu vilket är himla kul. Jag var lite orolig att han skulle bli som Tyra. Hon var ju svår med maten tills hon var 2 år.
Alla hundarna har ju kunnat vara ute hela dagen i det fina vädret. I solen är det ju för varmt för dem, de stora ligger gärna i skuggen eller så går de in. Valphagen sätter jag i skuggan delvis och lite i sol så de kan välja. 
 Idag fick vi besök av vänner som har långhårstaxar som ville se de små. Alltid bra för dem att träffa andra personer.

Försöker träna inkallning så ofta jag kan

Tryms bula gick upp ett par gånger idag och det blödde lite. Man får ju vara uppmärksam nu så det inte blir infekterat. Jag hoppas att det kommer att gå bra, för Trym är en härlig liten taxkille. Jag kommer vara jättenervös då han skall opereras.
Idag har de busat väldigt mycket med varandra. Vilja är en riktig bitig fröken. Hon tar tag i sina bröder och ruskar om dem. Ibland kan både Tyr och hon bita i bulan Trym har och då får man skrika till.


Idag såg jag något lustigt som jag lyckades fånga på bild. Häromdagen var det samma fenomen. En virvelvind kom på vägen. Det blåste inte alls. Den tog tag i brevlådeluckan så den flög upp. Gruset virvlade som bara den. Sedan gick den ut på ängen och alla löven virvlade upp i luften. Det var ganska häftig syn. Idag kom en sådan vivelvind eller nästan som en minitornado på nysådda fältet vid tomten. Gruset virvlade upp ganska högt och gick över fältet.



                                                                        
Här ser man det tydligt hur det virvlar upp en massa jord

lördag 23 april 2011

Tyr lite gladare i maten

Idag var valparna lite väl pigga, kl 0500. Försökte slå dövörat till men det gick ju inte. De fick mat och sedan var det lek. Sedan försökte jag få dem att somna igen efter lekstunden så man själv fick någon timme till. Det var ju inte så länge de sussade förrän de skulle ut och sedan lek igen. På morgonen är solen framme vid farstun så de kan ligga på trappen. Det har ju varit ganska varmt redan vid 9-tiden.
Sedan har de varit ute hela dagen i valphagen. Fått springa runt lite i trädgården för att upptäcka nya saker.
Tyr verkar äta bättre nu. Idag var han mer villig och kom. Fast ikväll lyssnade han inte alls på visselsignalen. De andra två kommer som ett skott. Han ville bara sova.
Hoppas de nu sover längre imorgon. Jag har satt upp en filt för fönstret då det är så ljust även när persiennerna är nere. Det kan ju påverka en del.
                          Tyr till vänster och Vilja till höger hade aptit i eftermiddags


                 Ayla var länge hos dem i hagen idag. Busade och pysslade om dem.

                                          LIgga under bordet är mysigt

fredag 22 april 2011

GLAD PÅSK

Ytterligare en dag med fint väder. Valparna har varit ute hela dagen. De var vakna redan  kl 0600. Då var det liv. De satte sig vid mig när jag stod och gjorde deras mat. Hungriga var de. Ja Tyr var ju som vanligt inte lika på hugget som de andra två. Han åt dock rätt ok. Trym sade till två gånger idag att han ville ut och göra ifrån sig. Han satte sig vid dörren och gnydde.
Annars har det varit en rätt lugn dag. Valparna har sovit ganska mycket. Kanske känner de av värmen. Nu har de fått sitt kvällsmål och varit ute så de sover sött snart.
                                                         En trött Tyr

                                                     Ännu tröttare Tyr


                                        Hela gänget fast Tyr verkar vaken

                                         Idag har Ayla busat och passat dem



                                               Vilja på upptäcktsfärd i huset.



                                        Vy från trädgården ut mot fältet

                                         Rabarberna har vuxit ut på 2 dagar

                                          Fruktträden blev beskärda i år

torsdag 21 april 2011

Nu har björken slagit ut

Nu känns det som våren verkligen är här. Allt skiftar i grönt nu. Björkarna har fått ut sina blad. Det är så otroligt vackert. Den här gröna färgen som är ser man ju bara denna årstiden. På sommaren är det ju en annan grön färg.
Tog en kvällspromenad i det fina vädret och lyssnade till alla fåglar som sjöng. När vi närmade oss hemmet genom skogen så sköt en råbock förbi oss i granskogen. Jag såg honom väl men hann ju inte med att fotografera såklart. Även att jag alltid har kameran i handen om något skulle dyka upp. När vi började komma ur skogen mot ett fält markerade Ayla att det var något i närheten. Jag gick försiktigt och visste att det har varit grisar på fältet förr. Men uj då...en älgtjur och en kviga var det. De sprang ju iväg men stannade på ett hygge ett tag.
Jag filmade lite men det blev ju inte bra skärpa men bevis på att jag såg älg.Titta noga så ser man tjuren.  Efter ett tag lommade de iväg med ett väldans brak.
Valparna har varit ute nästan hela dagen idag med. De busar och sover i omgångar. De tycker om att gå runt i trädgården  när jag är med dem. De upptäcker massa kul saker. En humla surrade förbi och oj vad de vred på huvudet.
Sedan var det ju Tyrs mat då. Nåja det går ju men inte som de andra två. Försöker nu träna dem på namnen. Vilja är duktig att komma när man ropar hennes namn. Vi tränar så ofta vi kan dem i rumsrenhet och tar ut dem direkt efter mat och när de sovit. Det är ju lite svårare när de är ute i hagen på dagen.
Nu skall de få gå och sova och jag hoppas det blir lite lugnt i natt.
Tyr sover gott

Vilja

Kolla in det här jättegapet. Trym gäspar

onsdag 20 april 2011

Valparna tränas på inkallning

Idag har jag försökt med inkallningsövningar med valparna. Bara med att kalla på dem på olika avstånd. Det funkar väldigt bra faktiskt och de är bara fem och halv vecka. Helt otroligt! Det har varit bra väder idag igen, 19 grader. Valparna har varit ute mesta tiden av dagen. Det är himla bra att vädret tillåter att de kan vara ute.
Så var det matfrågan då. Jo, Tyr äter men det är ju inte alls som de andra två. Visslar jag, kommer de som ett skott och bara vräker i sig maten. Tyr har ju inte ännu kopplat visslingen till maten då han inte är ett matvrak som de andra. Jag vägde dem den 15 april och idag. Tyr har ökat 170 gr, Trym 319 gr och Vilja 230 gr. Hoppas Tyr greppar det här med maten snart.
Tryms knöl har vätskat sig lite idag men det verkar ok. Han är som de andra pigg och busig. Han visar dominansbeteende redan på de andra och vill vara storebror vilket han är till vikten då. Det var Tyr som föddes först.

        Valparna ute i fina vårvädret. Hagen flyttas med så de ser mig när jag är ute.

           Nu är de mycket mer aktiva och busar med varandra, visar vem som är starkast
Ayla höglöper nu. Det fick vi veta idag. Jag hörde en hund som drev bortåt skogen. Tänkte det var grannens tax Bella som hade smitit. Rätt var det var så hade vi besök av en korthårig taxkille. Ayla kråmade sig och svansen levde sitt eget liv ett tag. Tur att hela tomten är inhägnad. Han blev ju såklart heltokig stackarn när han kände hennes höglöpsdofter. Ringde efter grannen som kom och hämtade honom. Det var sonens hund som han passade. Hmmm det blir nog fler besök hitåt nu när han vet att Ayla finns.

Nu är det lugnt här i huset och alla vovvarna har somnat........

                          Så här kan man somna med. Tyra har somnat för kvällen..

tisdag 19 april 2011

Valparna njuter av det fina vädret

Vilken tur att det fina vädret är här nu när valparna har spring i benen. Idag har de nästan varit ute hela dagen. Jag flyttar hagen så de får vara i sol om de vill men ändå skugga.

                                         Så här gott sover man i skuggan

Brottas görs det mycket nu

Tyr är ännu svår med maten. Han äter bara några tuggor och sedan vill han inte ha mera. Han tar dock varje chans att dia Tyra. Hon ger dem ännu och han har ju fått lite tillskott där idag. Jag hoppas det släpper snart och han äter bra som de andra två. De är jätteduktiga nu. Jag visslar och de kommer som ett skott. Övade idag då de ej såg mig och det gick bra det med. Tyr verkar inte ha greppat det ännu.
Idag var jag i kontakt med vetrinären som tittade på Trym. Jag tycker knölen har vuxit och var lite orolig. Om den nu blir större hur man opererar bort den då?? Han menade att det är bättre och vänta och det går bra då de har mycket hud på huvudet. VI tar en vecka i taget och att han växer till sig och är stabil.

Jag tog en kvällsrunda med Konjak och Ayla utåt skogen. Det var så fint med lagom varmt och solen på nedgång. När vi gick på en traktorväg så stannade Ayla och bara stirrade rätt fram. Hon verkade inte ha samma beteende som vid rådjursvittring. Det var bara stelt stirr rätt fram. Plötsligt hör jag från tätningen med granar ett brak och ett fnys, ett brak till och fnys....uj uj här är det gris. Stannade och lyssnade....inget hördes. Då är grisen kvar där. Jag gick tillbaka en liten bit och genade över skogen till traktorvägen. Då såg jag att Konjak hade redan stannat långt innan. Han bara stod där och ville inte komma till mig. Jag fick gå och hämta honom. Han såg väldigt osäker ut med öronen långt bak. Vi fortsatte hemåt i fina vädret.

                                                Ayla lyssnar efter grisen

                              Detta är lite fågelljud som det bara låter på våren.

måndag 18 april 2011

Dags att skriva lite

Uhh nu har det gått några dagar och jag har inte haft möjlighet att uppdatera allt som händer med vovvarna. Har man besök är det ju inte så kul att sitta vid datorn alltid.

Valparna mår bra. Det är ju nu härliga dagar och det är skönt för dem att vara ute.
Jag har nu gett dem valpgröt i en vecka. Trym och Vilja äter som bara den.De båda är jätteduktiga att komma när jag visslar. Inkallningsträningen går bra. Tyr är knölig med maten. Han lapar lite och sedan vill han inte ha. Toppade lite med älgfärs men det var ju ingen större hit det heller. Går himla trögt. Han måste ju börja äta ordentligt. Han är nu mindre än Vilja men absolut inte mager. Han tjuvar ju mjölk ännu av Tyra. Hon ger dem ännu men det lär snart vara slut med det.

Tyr gillar visst tofflor.

Vilja håller sig till leksakerna än så länge.....

Idag var jag med Tyra och Ayla till vetrinären och skulle fylla på rabiesvaccinationerna. Vi kom ju inte till Åland i höstas på jaktprov pga all snö ocfh kyla. Men vi skall ju dit i höst hoppas jag. Då fick jag med mig puppyfoder på burk av märket Sience. Det åt Tyr faktiskt ok. Man får jobba med honom att äta. Tror nog han är lite bekväm. Han låg till slut i korgen och åt. Hur kan man ligga och äta?? Verkar vara divafasoner kanske?? Nåja skönt att han åt upp nästan allt på kaffefatet.
                                                      Hela taxgänget
                                                              Tyr

Vilja

Vilja och Trym sover gott
Mjölkbaren är öppen då och då

Jag är ju hemma i veckan och kan nu träna dem att gå ut och göra ifrån sig. Så fort de vaknar eller ätit bär jag ut dem på gräsmattan. Det funkar jättebra. De strosar runt i och upptäckar massa kul. Sedan är de snabbt trötta och sover. Nja inte alltid....de senaste två nätterna har de hållt låda i valphagen. Tyra springer dit så fort de piper och lugnar dem. Jag ger dem sista målet lite senare så de sover på det. Kanske var de lite hungriga.


Skall ha kontakt med vetrinären imorgon som kollade på Tryms bula. Den känns som den blivit större och jag tror inte det går att vänta tills han är 12 veckor. Det är ju himla jobbigt då det är väldiga risker att söva en sådan liten valp. Han är ju bar fem veckor ännu.
Ayla har börjat löpa. Hon svansar för Konjak hela tiden. Han är kastrerad men ändå.
Häromdagen var jag ute och gick på skogsbilvägen. Konjak går lös, han är väldigt lydig och går ingenstans. Jag såg honom stanna framför mig och bara stirrade helt stilla i diket. Han hoppade snabbt ner och fångade en mus som satt där. Klart att det är Jack Russel i honom. Han såg så förlägen ut. Jag var mest rädd att det kunde varit en orm.


                                                       Konjak med sin mus

                         Bild från promenaden. En göl där båten ännu är på land.

Ett stort gammalt körsbärsträd ville inte vara med mer. Det blåste ju rätt bra för ett tag sedan. Det är jättegoda körsbär.

                                     Härliga vårblommor får avsluta dagen

torsdag 14 april 2011

Valparna vill inte vara i hagen

Det är mera protester nu i valphagen. De har ju fattat att man kan komma ut därifrån. De sitter gärna och prövar att ta sig ut. Nu får jag stänga om grinden när jag går därifrån. Snart är de så stora så hoppar över kanten.
Tyr är väl fortfarande inte så pigg på valpgröten. Han äter lite och tar lite till när jag sätter tillbaka honom. Men hoppas han ändrar sig. Tyra ger dem di ännu emellanåt. Nu är hon inte så mycket i hagen. Men hör hon att de gnyr så är hon där direkt. De sover utan henne om natten och det går bra.

Ja inte dröjer det länge till innan de tar sig över. Men verkar tro att bita är grejen.

Jag tog en promenad ner till sjön med Ayla och Konjak. Sist vi var nere var det is (se tidigare blogginlägg). Man kanske kan grilla där i påsk om det blir fint väder. Det gör vi ofta när vädret tillåter. Det är så fint där och man är alldeles ensam. Det är verkligen ett lugn där. Vovvarna brukar trivas. Kommer ihåg Trixi som alltid sprang ner när vi skulle gå dit. Sedan lade hon sig under en bänk och njöt eller tog sig en lur.
Trist att se att grisarna varit ute på holmen och bökat runt. Ja de stökar till överallt. Bryggan var ju såklart inte utlagd ännu. Grannarna brukar fixa det. Kanske blir det en tur med båten och lite fiske i påsk, vem vet...

                                                       Grisarnas framfart




                                                   Konjak strosar i sjökanten.

Den här gamla björken står på vägen ner och är ganska speciell. Nu börjar den verkligen bli gammal och grenarna går av. Den ser ut som en hand med fingrar uppåt.

onsdag 13 april 2011

Var tog våren vägen - kallt idag

Idag var det ju verkligen skillnad mot i måndags. Var ute och gick med Ayla och Konjak och fick ta på mig rejält. På vägen ut i skogen var det nog färska rådjurspår på vägen då Ayla drevskallade i kopplet. Hon ville inte ge sig. Men vi såg inget. Grisarna bökar upp överallt. Det är lite trist att se.

Lite vårtecken

Skogshallon bladen är redan på gång

Gökärt

Blåsippor

När vi kom tillbaka fick de springa i trädgården. Jag var inne en stund och tittade ut och då såg jag att grinden var öppen. Någon hade väl kommit förbi och inte stängt efter sig. Ayla var ju borta såklart. Ropade efter henne. Hörde inget drev heller. In och hämtade både mobil och bilnyckel om det skulle bli fullt drev. Ropade och ropade.....och där kom hon från skogen. Vilken duktig vovve! Tur eller lydnad?? Lite av varje tror jag.

Valparna mår bra. De busar rätt friskt nu. En liten stund....sedan sovs det. Tyr är ännu lite tveksam att äta valpgröten. Han diar hellre Tyra. Men han kommer säkert igång som Vilja och Trym. Ayla är och tittar till dem ibland och leker en stund med dem. Det går jättebra.