måndag 30 september 2013

Hälsat på älgfamiljen igen

Imorgon är det dags!!

Rådjursjaktpremiär och därmed första släpp för taxarna. Jag är naturligtvis ledig. Det är ju en helig dag för oss med drivande hundar. Ayla har löpt en vecka så det är nog dumt och låta henne jaga.
Tyra och Trym får stå för premiärjakten. Skulle vara kul om vi kund fälla första viltet för Trym.

Jag tog en sväng idag igen. Det var mulet ikväll och jag åkte lite tidigare än jag brukade. Jo då....jag såg älgkon med hennes kalvar.Tjuren var inte kvar så han kanske har parat sig med älgkon och letar nu andra älgkor att para sig med.  De har dock slagit klövern som ligger i fina rader som skall hämtas. Så de får passa på att äta nu. Jag smög som vanligt fram bakom älgtornet. Låg i gräset och försökte få älgkon att komma fram lite mer. Men nu var jag 30 min före i tid än jag varit innan och det märktes på ljuset.

Jag har tittat på älgkalvarna lite. De är ganska jämna och kan vara två kvigkalvar. Den ena har dock lite bredare huvud och nos och kanske är en tjurkalv. Tyvärr lär inte kalvarna överleva jakten.


 
 
 
 
 
 
Kvällarna är så vackra nu och här är lite härliga bilder från ikväll.
 
 

 
 
 
 
Efter 7 minuter
 
 
Igår var jag ju nere vid sjön med och det var lite dovare färger på sjön då, den såg nästan hotfull ut.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imorgon kommer bilder från jakten. På kvällen är det fotocirkel igen så det blir ingen tur ut för att se älgarna.
 
 
 
 
 

söndag 29 september 2013

Nykomling i älgfamiljen

Idag har vi haft ett strålande höstväder. Klarblå himmel och sol. Det var nog ganska kallt i natt då det var väldigt vitt ute i morse.

Vi har varit på  kuljaktstig och det gick väl bra för oss mer än halva tävlingen varvid vi bommade på de sista stationerna. Jag fick en klick på en station vilket var trist att inte ens få försöka få någon poäng. Men sådant händer. Vi hade en trevlig dag.

Några bilder från kuljaktstigen.

 
Sambon skjuter på stillastående och löpande lo
 
 
Jag skjuter på stillastående gris och 2 skott löpande. Här får jag en klick på sista skottet. Poäng 5 och 3. Det gick fort men jag hann med och tyvärr klickade det ju.
 
 
Kompisen skjuter 3 skott stillastående hjort.
 
 
Det var en härlig kväll och naturligtvis var jag iväg på min runda. Hann inte med att fotografera rådjursget med 2 kid på en äng. Men sådant händer. Man har ju hökögon och jag såg en rådjurs bock nära ett fält. Snart upptäckte jag att det även var en get med.
 
 
 
 
 
 
 
Jag körde vidare och såg nu på mitt nya "älgfält" att älgarna var där.....men de var ju fyra!!!
En älg låg ner på fältet. Jag parkerade som häromkvällen bilen och smög mig fram. Ålade mig fram i den fuktiga klövern. Det var lite över 100 m till dem. Där låg ju älgen....rätt stor...en tjur!!!
 
Jag tog några bilder och drog mig tillbaka. Smög mig mot älgtornet där jag sist kunde få lite bilder och det var ju lite närmare.
Jag hörde en bil som verkade köra fram och tillbaka och spana på älgarna. Såg på deras öron att deras uppmärksamhet var riktat mot bilen och inte mig. Men det var ju klart att de blev oroliga och sprang till skogs.
 

 
 
 
 
 
Här har jag kommit lite närmare
 
 
 
 
 
 
 
Jag hörde hur det brakade i skogen. Jag försökte med älglock och jag hörde hur tjuren skällde. Det är ett liknaden skall som rådjuren har. Sedan hörde jag hans brunstläte. Otroligt spännande! Men jag fick inte ut honom på fältet igen.
  
Älgtjuren är en 4-taggare och inte så stor tycker jag. Det är ju rätt bra mörkt och det blir lite brus men hade jag haft mitt andra objektiv 70-300, 5.6 hade det nog inte blivit bilder alls. Nu med 70-200, 2.8 klarar jag det rätt ok även att man får brus med högt ISO.
 
Det var en dov solnedgång och sjön låg alldeles spegelblank och det var härliga speglingar men det tar vi nästa gång.
 
 
  
 

lördag 28 september 2013

Älgarna är kvar

Denna veckan har det varit fullt upp varje kväll och jag har inte kunnat vara ute på älgspaning.
I tisdags var jag ju på min fotocirkel jag går på. Det är 30 timmar där vi ska bli tekniskt bättre att fotografera. I onsdags var jag på möte med älgskötselplanen. Jag är ju med i styrelsen för älgskötselområdet och vi är några som skall jobba fram en sund älgskötselplan. Älgstammen går ner nu i Småland tyvärr. I torsdags var vi på jaktmässa på Kosta Outlet, Jaktia. Det var mycket folk och många bra erbjudanden.

Så igår kunde jag äntligen ut och älgspana. Jag såg älgfamiljen på samma klöveräng som tidigare. Men jag såg ju bara en kalv!! Jag smög mig fram och fick lite bilder. Då såg jag ju att den ena kalven låg ner i klöverfältet.  Men jag nöjde mig inte med det. Jag måste ju komma närmare!
Smög till ett jakt torn som stod vid kanten och kunde få lite bilder. Några bilder hann jag få innan älgkon blev orolig och tog sina små kalvar in i skogen.

På väg ut på älgspaning, alldeles här hemmavid.

 
 
 


 
 
 
Tyvärr blir det brus på skymmningsbilderna med högt ISO
 
 
 
 
Jag körde vidare för att leta efter de två älgkorna jag sett. Nu började det bli mörkt. Valde att åka ner mot Oxhagsberget. Där var de båda älgkorna. Hade jag bara åkt dit först!!! Då hade jag inte slösat bort tid när det var någorlunda ljust. Nu gällde högt ISO och manuell fokus vilket inte var lätt.
 
 
 
 
Här fick jag stopp på älgkon med älglock på bara 50 m.
 
 
Tyvärr blev bilderna på den gamla älgkon inte bra. Det är svårt med mörker även om jag nu har bra objektiv. Använde mitt 70-200, 2,8.
 
 
Det var återigen en vacker solnedgång.
 
 
 
 
 
Idag var jag ute igen men inte fanns några älgar att se. Det har varit trafik här idag. Smålands rallyt gick förbi här. En transportsträcka till specialsträckan. Det blev många bilder på läckra bilar nästan 2.000. Så nu måste sortera. Kommer i inlägg. Imorgon ska vi på kuljaktstig.
 

 

 
 
 

måndag 23 september 2013

Nu kommer älgarna

Idag var det vackert höstväder med strålande sol och blå himmel. Man hinner inte vara så mycket hemma efter jobbet förrän det är mörkt. Det går fort nu tills det blir mörkt. Det var ett vackert kvällsljus.
Jag tänkte åka en tur och fotografera ljuset på det höstlika träden. Men vad skulle jag även få se?

På klöverfältet var det en älgko med hennes två kalvar. Vi såg dem ju förra veckan när vi kom från Svante men det var ju mörkt och bilderna blev suddiga. Nu hade jag bra ljus och jag smög mig mot dem. Jag hade vinden till min fördel. Det blev många bilder och jag gick sakta tillbaka till bilen.

 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tog en sväng på en skogsbilväg och kom åter förbi där jag varit innan och vad ser jag då igen???
Bara 300 m från där älgfamiljen betat klöver stod nu två älgkor och betade på en klöveräng. Mörket kom fort och jag höjde ISO hela tiden.
Två älgkor och inga kalvar. Det var märkligt. Den ena älgkon stod hela tiden stilla och jag fick bara ett motiv på henne.
Notera hur gammal hon är!! Har jämfört bilder med en älgko som jag fotograferade i våras som var gammal men det är inte samma.
Den andra älgkon såg mer välmående ut. Fem älgar på en kväll! Älgfamiljen lär nog komma ut nu på samma fält igen och de två älgkorna försöka följa. Dessutom kanske den stora skoveltjuren kommer då det nu finns tre älgkor i området. Det är bara 1,5 km från där jag såg honom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 


 

söndag 22 september 2013

Ingen skoveltjur i sikte men lite rådjur

Imorse ringde klockan 5.30 AM. Jag skulle ju ut i skogen och se om jag kunde få en skymt av den fina skoveltjuren.
Det blåste lite vilket inte alls var bra. Hade bestämt mig att gå en runda runt där jag sett dem igår kväll.
Det blev ljust fort även att det var en mulen morgon. Jag såg absolut ingenting av vilt.....jo en ekorre ilade snabbt förbi innan jag hann med ta en bild. Jag försökte med lock men de var nog inte i närheten.

Vi har jobbat lite på jaktmarken idag med att iordningställa pass inför älgjakten. När vi kom hem var det dags att gå spår med Vilja och Trym. Nu hade spåren legat ute 18 timmar. Jag började med Trym men han var lite för snabb och missade lite men han hittade klöven.


                                                                    Trym

När vi åkte tillbaka så såg vi en rådjursget med kid på nära håll. Innan jag fick upp kameran så fastnade bara kidet på bild.



Jag åkte tillbaka till skogen med Vilja. När jag hade satt på henne selen och skulle börja gå upptäckte jag att selen höll på att glida av henne. Den var lite för stor tydligen. Vilken tur för hon hade säkert smitit. Vilja var ganska duktig. Hon upptäckte själv när hon kom av spåret och klöven hittade hon såklart.

 
Vilja
 
 
Jag gick en runda i skogen innan skymningen började komma. Det duggregnade lite. Jag var lite oförsiktig när jag kom till ett hygge och var inte med när en rådjursget och två kid hoppade iväg. Jag visslade och de stannade. Ser ni alla rådjuren i bilden???
 
 



Jag gick vidare.....men vad såg jag på samma hygge? Ett rådjur till!! Det verkade ha lagt sig för natten vid en stubbe.
Rådjuret verkade inte vara rädd alls för mig. Jag tog många bilder men det skrämde henne inte.

 
 
Jag satte mig i kanten av ett annat hygge och lockade lite på älg. Men älgarna verkade inte vara i närheten.
Det var dags att gå hemåt för nu var det verkligen mörkt. Tur att jag kan skogen utan och innan.
 
Vad är detta?
 
 
 
För mörkt..............
 
 

 
 

lördag 21 september 2013

Älgko i brunst, fantastisk upplevelse

Nu närmar sig hösten mer och mer. Men det har varit en härlig höstdag med sol och behaglig temperatur.
Vi var som vanligt på skjutbanan och sköt lerduvor men ingen av oss presterade bra idag av någon anledning. Snart stänger vi skjutbanan och man får låta "Bettan" (Berettan) vila tills i vår.

Jag åkte ut i sena eftermiddagen för att lägga spår åt Vilja och Trym. SKall se om de klarar ett öppet klass spår. När jag var klar började det skymma. Jag hade ju med mig kameran och hade bara med mitt 28-135 mm objektiv. När jag var klar och skulle åka hemåt så såg jag en älgko på ca 70 m håll. Jag fick några bilder.

 
 
Det var redan rätt mörkt och svårt att fotografera MEN vilken upplevelse jag fick!!!!!
Älgkon verkade vara uppmärksam på något??? Älgkalv eller kanske en tjur?? Det är ju brunst just nu. Jag förstod att fler älgar måste vara i  området. Hon gick in i skogen och jag fick höra älgläten....fantastiskt!! Det var ju brunstljud, så en tjur måste ju finnas där. Det var helt otroligt att höra dessa ljud.....nu var mörkt och jag fick ha kikaren till hjälp.
 
Plötsligt såg jag i kikaren, tjuren med skovelhorn!!!! Han kom ut ur björkslyn och stod och tittade på mig. Jag lockade på honom och han blev intresserad. Nu var det så mörkt så att det var inte möjligt att fotografera. Han ställde upp sig med bredsida och var så otroligt vacker, vilka skovelhorn! Andra har sett honom och det ska var en 12 taggare.
Jag skall ut imorgon innan solen går upp och se om jag hittar dem. De lär inte röra på sig så mycket i natt utan kommer att vara i samma område, helt säkert.
 
 
Lite bilder från min färd till jobbet en morgon!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

torsdag 19 september 2013

Äntligen lite djur

Vi får mer och mer höst här ner i Småland nu. Det har redan varit frost på vissa håll och löven börjar få mer höstfärger. Jag tycker hösten är så vacker med alla dessa färger.

Jag åker förbi ganska många sjöar på väg till mitt arbete och idag såg jag ett fint motiv. Några kanadagäss och en svan stod på en liten sten mitt ute i en stor sjö. Jag var bara tvungen att vända bilen och se till att få en bild.

 
 
I eftermiddags åkte jag in till staden och då fick jag se en liten spetsbock vid vägen. Fick några fina bilder. Åkte även ner till reningsverkets fågeldamm men det var inga fåglar alls där. Dessutom hade det blivit lite vatten.
 
 
 
 
 
 

 
Igår var vi och hälsade på Svante och när vi kom hemåt så såg vi älg. Så kul, äntligen börjar de komma tillbaka. Det var så mörkt och jag såg först på bilderna hemma att det var ko med två kalvar. Tyvärr var det lite skakiga bilder.
 
Ikväll åkte jag ut för att som om de var ute men jag såg bara rådjur. Jag hade mitt 70-200 , f/2.8 objektiv och nu ser jag att jag kan fotografera när det nästan är mörkt och få rätt ok bilder. Visst måste jag ha högt ISO och lite brus blir det ju då.
 
 


                                                      Get med två kid alldeles hemmavid

 
 
 
 
 
 
Bocken uppvaktade getterna och jag kunde gå ut ur bilen då jag fick ta stöd på  motorhuven. Nu var det bra mörkt.